Sterren op de Hoek
In 2021 heb ik samen met René Koek, WIJ Presenteert en de gemeente Kaag en Braassem, een lokale versie van Sterren op het Doek georaniseerd ten behoeve van het afscheid van onze burgemeester Marina van der Velde-Menting. Het was een groot succes.
Op 20 augustus 2021 kwamen vijf kunstenaars (Anne Julia Oszkiel- van der Belt uit Roelofarendsveen, Anja Spooner-Dekker uit Leimuiden, Ton Hendriks uit Rijnsaterwoude, René Koek uit Roelofarendsveen en Lars van der Geest uit Oud Ade) bijeen in de raadszaal van het gemeentehuis om hun eerste schetsen te maken van scheidend burgemeester Marina van der Velde-Menting. Zij werd geïnterviewd door Ed van Berkel en de kunstenaars kregen zo een mooi inkijkje in de ambtsperiode en persoonlijkheid van de burgemeester. Studio Kaag en Braassem heeft het proces vastgelegd:
‘Sterren op de Hoek’ voor burgemeester Van der Velde, beginsessie en interview:
Na deze geslaagde startsessie, gingen de kunstenaars thuis in hun atelier verder. Half september 2021 zijn zij allen door Studio Kaag en Braassem thuis bezocht om hun voortgang vast te leggen en een tipje van de sluier op te lichten. In dit filmpje een korte weergave van de vorderingen:
Hun harde werk, werd in de eindsessie van zondag 31 oktober 2021 in het gemeentehuis, zichtbaar voor burgemeester en publiek. In een spannende ontknoping werden de vijf kunstwerken onthuld door onze burgemeester. Alle kunstwerken zijn van hoge kwaliteit en zij kiest uiteindelijk niet één, maar zelfs twee favorieten: Het prachtige werk van Ton Hendriks uit Rijnsaterwoude en de unieke potloodschets van de 16-jarige Lars van der Geest uit Oud Ade.
Sterren op de Hoek: burgemeester Van der Velde kiest favoriet portret:
Sterren op de Hoek is mede mogelijk gemaakt door WIJ Presenteert, Gemeente Kaag en Braassem en Nico Straathof Fonds.
Rimpelsteeltje
In het najaar van 2019 werkte De Cultuurstrateeg samen met de Werkgroep Dementievriendelijk Kaag en Braassem. De werkgroep wilde graag aan kinderen een theatervoorstelling over dementie tonen. Want je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlichting over deze ziekte. In totaal deden er 11 scholen mee en werden er bijna 500 leerlingen van de vierde en vijfde klas, getrakteerd op een uitje. De leerlingen werden op school opgehaald door mobiel erfgoed, bussen uit de jaren ’50-’60 van Stichting Veteraan Autobussen. Deze voorstelling ‘Rimpelsteeltje’ (Pieter Tiddens Familietheater) was werkelijk prachtig en is o.a. mede mogelijk gemaakt door de Samen met Univé prijs (zie filmregistratie).
Jazz trio KAIROS
Hans van der Maas, één van Nederlands beste accordeonisten, gaat met zijn jazz trio KAIROS op tournee met een nieuw beeldend concertprogramma. Met live animaties van Anne Dronkers en op muziek van Chick Corea en Focus.
Dierenopvang Swiffers Hoeve
Stichting Swiffers Hoeve is een dierenopvang bij ziekte van mens of dier. De stichting gaat geregeld op pad met haar beestenbende met de mobiele kinderboerderij. Zij bezoeken dan scholen of verzorgingscentra. Dankzij een succesvolle fondsenaanvraag kon Swiffers Hoeve haar schuur verbouwen tot volwaardige opvang en kwam er een goed hekwerk om het terrein.
Theater Branoul
De Cultuurstrateeg ondersteunt Theater Branoul in Den Haag in haar zakelijk beleid en neemt voor haar theaterproducties de fondsen- en donateurswerving uit handen, zodat de artistieke leiding zich zo veel mogelijk op het artistieke proces kan richten.
Mede dankzij De Cultuurstrateeg werden de theaterproducties ‘Bekentenissen van Zeno’, naar het beroemde boek van Italo Svevo (oktober 2017) en ‘Animal Farm’, het ongekende meesterwerk van George Orwell (april-mei 2018) gerealiseerd.
Wilt u meer informatie over wat dit intieme Haagse theater allemaal te bieden heeft? U bent bij deze uitgenodigd de website te bezoeken.
Jeugdtheaterschool Leiden
De Cultuurstrateeg heeft succesvol de fondsenwerving gedaan voor het tweejarige educatieproject Japan inLeiden van Stichting Jeugdtheaterschool te Leiden.
Beschrijving project
Japan inLeiden is een uniek theaterproject van Jeugdtheaterschool Leiden bedoeld voor de bovenbouw van de basisscholen in Leiden en omstreken. Het project start in 2017 en duurt tot eind 2018. Aan de hand van een aantal aansprekende thema’s wordt de leerling in vijf of twaalf lessen meegenomen in de wereld van het Japan van vroeger en nu. De hofreis naar Edo (het huidige Tokio) die arts en wetenschapper Von Siebold maakte, vormt de leidraad van een zelfgemaakte theatervoorstelling.
Daarnaast was ik verantwoordelijk voor de coördinatie, planning en administratie van alle activiteiten van Jeugdtheaterschool Leiden: van musical- en toneellessen, open dagen, kerstshows, (eind)musicals en educatietrajecten en het onderhouden van contacten met pers, ouders en andere externe belangstellenden.
WIJ Presenteert, stichting Kunst en Cultuur Kaag en Braassem
Wij Presenteert programmeert per theaterseizoen zo’n twintig theater-, muziek-, en cabaretvoorstellingen en de kunsttentoonstelling MADE op diverse plekken in de gemeente Kaag en Braassem.
De Cultuurstrateeg zet voor deze culturele stichting de (strategische) beleidslijnen uit en schrijft de jaarlijkse gemeentelijke beleidsverantwoording.
Wilt u meer weten over de programmering van het huidige seizoen?
Zie de ‘WIJ Presenteert folder 2021-2022‘.
Voor meer informatie over de stichting, verwijs ik u naar de website van Wij Presenteert.
Onderzoeksrapport ‘Ruimtebehoefte gebruikers Alkeburcht en huisvestingsmogelijkheden’ (april 2017)
Dit onderzoeksrapport is een weergave van de resultaten van een inventarisatie van ruimtebehoefte door de hoofdgebruikers van Dorpshuis ‘de Alkeburcht’ te Roelofarendsveen. Bij deze inventarisatie is het huidige gebruik van ruimtes in De Alkeburcht als leidraad genomen. Afgevaardigden van de diverse verenigingen hebben een viertal alternatieve locaties onder de loep genomen en hebben kritisch gekeken of deze locaties hun ruimtebehoefte in de toekomst zouden kunnen invullen, indien het besluit zou worden genomen de Alkeburcht te sluiten.
Tevens gaat het rapport in op hoe vergelijkbare gemeenten als Lisse en Teylingen, de huisvesting van verenigingen aanpakt en omgaat met (de kosten van) maatschappelijk vastgoed.
De resultaten van het marktonderzoek door de Cultuurstrateeg naar culturele waarde van dorpshuizen in de gemeente, zijn eveneens opgenomen in dit rapport. Een deel van de enquête ging specifiek over de Alkeburcht te Roelofarendsveen en verschaft inzicht in het grote belang dat de inwoners (658 respondenten van verschillende leeftijden) aan haar toekennen.
Download het gehele onderzoeksrapport:
Rapport Alkeburcht v2